Citer Kain Pelikat..

Share
Disebuah desa ada sepasang kekasih. Si gadis sedih, sebab setiap kali kekasihnya datang ke rumahnya, kekasihnya itu selalu hanya memakai kain, maklumlah di desa.. Akhirnya gadis itupun menceritakan kesedihannya, "Abang, kalau datang kerumah, jangan pakai kain la....., malulah dengan keluarga".

Akhirnya si kekasih menyanggupinya untuk memakai seluar: " Ok esok abang beli kain untuk buat seluar panjang." Sesudah membeli kain, pemuda itu bertemu tukang jahit untuk mengupah menjahit seluarnya.

Pada hari yang dijanjikan, pemuda itu kembali ke tukang jahit untuk mengambil seluarnya yang sudah siap. Kata tukang jahit; "encik..., seluarnya sudah siap. Masih ada lebihan kain 1/2 meter lagi. Bolehlah bawak balik"

Pemuda itu seronok, jadi juga seluarnya, fikirnya. Dia balik ke rumah dan petang harinya terus menuju kerumah si kekasih untuk menunjukkan seluar barunya. Dia memakai seluar itu. Tapi kerana kebiasaan, dia tetap juga memakai kain sarungnya. Maknanya seluar di dalam dan di luar ialah kain pelikat. Ditengah perjalanan, si pemuda sakit perut. Kerana tidak tahan,akhirnya dia ke tandas awam. Setelah selesai buang hajat, dia terburu-buru memakai kain pelikatnya , dan lupa memakai seluar panjang barunya.

Ketika sampai dirumah sang kekasih, si gadis berkata; "Laa banggg mengapa masih pakai kain pelikat, kata nak pakai seluar panjang....tapi masih pakai kain jugak"

Dengan bangga si pemuda mengangkat kain sarungnya sambil berkata; "Nih.. tengoklaaa, kan abang pakai seluar baru abang".

Seketika itu si gadis menjerit ; "Ihhhhhhhhh...bangg, panjangnyerrr..." Dengan tersenyum bangga si pemuda menjawab; "Memanglah ...panjang. Dirumah masih ada 1/2 meter lagi"...

Gadis: *??????

Moral Of D Stori.... jgn minum air ada semut...jadi pelupa...

No comments:

Post a Comment

.

Followers