Ceiling Yang Diperbuat Daripada...

Share

Cantiknya ceiling..hijau berkilat, nampak antik dan mewah je..kan. Agaknya apa material yang digunakan untuk menghasilkan ceiling cantik ni? kaca? mozek? cuba teka...nak tahu jawapan sila scroll ke bawah perlahan-lahan..hoho








Masih tak dapat teka? scroll ke bawah lagi,hehe
~~~~~~~
~~~~~
~~~
~~
~


Ya, jawapannya ialah sejenis kumbang..kesemuanya 1.6 bilion kulit kumbang tersebut yang dilekatkan. Nama saintifik kumbang ini ialah Buprestidae atau dikenali juga sebagai jewel beetle.
Ceiling tersebut mengambil masa 4 bulan untuk disiapkan meggunakan tenaga seramai 30 orang untuk melekatkan kulit-kulit kumbang tersebut.
Seni ceiling yang diberi nama heaven of delight ini telah dipamerkan di Royal Palace, Brussels.

2 comments:

snowblack said...

ade jugak manfaat ciptaan Tuhan yg lain dr yg lain ni ya.

puterihikayat said...

mmng cantik

Post a Comment

.

Followers